trikes and choppers

trikes and choppers


 
PrijemPortalČesto Postavljana PitanjaRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Saveti i iskustva

Ići dole 
AutorPoruka
Lucky

avatar

Broj poruka : 53
Points : 101
Datum upisa : 19.12.2010
Godina : 40
Lokacija : Palić

PočaljiNaslov: Saveti i iskustva   Ned 19 Dec 2010, 21:59

Gledajte u glavu vozaèa.
Gledanjem u pokrete glave vozaèa kroz staklo ili retrovizore je dobar naèin da predvidimo nagla skretanja vozila. Veæina vozaèa ne skreæe dok ne pogleda u tu stranu, pa makar i ne gledao u retrovizor.

Verujte svojim retrovizorima (ali nemojte da se kunete u njih)
Svakako da su retrovizori sastavni deo normalne i sigurne vožnje, ali pogled preko ramena je ipak prava stvar. (Pa o tome je i Severina pevala, ej, Seve, jebote) Time eliminišeš mrtvi ugao.

Beži od pozicije „pored“ u raskrsnicama i iskljuèenjima sa ulica.
Iako ovo zvuèi prosto i benigno, po onim statistikama, najveæi broj kolizija se dešava upravo na raskrsnicama i iskljuèenjima sa ulica, zato beži od pozicije izmeðu vozila i ideje da se vozaè setio da je omašio skretanje pa naglim pokretom èisti mrtav ugao, praveæi mrtvog motociklistu.

Mazi koènicu i kada ne koèiš
Svi znate koliko èesto morate da brzo da reagujete i koliko je to „brzo“. Zato, uvek neka bar jedan prst bude na koènici, a desna noga blizu nožne. Zlu ne trebalo.

Budite primeæeni
Trudite se da Vas i vozaèi i pešaci primete na ulici. Vozite sa dugim svetlima, ako vozite iza neke dobre cice, a Vi onda spustite svetlo uz opasku “ovo je jedino što mogu da spustim gledajuæi u Vaše lepe usne...” (za bliže informacije obratite se Andreju i Endurcu). Bilo bi dobro kada bi vaša oprema bila u nekim bojama koje se lako primeæuju.

Vozite na sredini skale obrtaljke
Zašto? Pa zato jer u tim obrtajima imate dovoljno snage da naglo ubrzate, ali i pri puštanju gasa dešava se usporavanje agregatom. Druga stvar je to što se èujete. (Neki se mogu BAŠ èuti, za bliže informacije stati iza Pablovog VTR-a)

Saobraæaj usporava? Lagano se skloni u stranu
Ovo Vam može pomoæi da lakše furnete ako je potrebno. Takoðe Vas može spasiti da ne imitirate jaguarov znak na nekoj haubi koja je zaboravila da ukoèi. Kada se zaustavite, 95% opasnosti dolazi odpozadi, oèi u retrovizore, ruka na kvaèilo, i u prvu brzinu.

Zveraj okolo.
Ako stalno zveraš unaokolo i kada nema zgodnih cica pored puta, šanse da se dese iznenaðenja su svedene na minimum. Ako znaš šta se oko tebe dešava, znaæeš i šta možeš da oèekuješ. Ako planiraš da gledaš u to dupe sve dok ti vrat ne kaže da ne može više da se iskrene, onda bolje reši ostavinske papire, da tvoji nemaju problema sa imovinom. Zveraj okolo!

Skretanje iz suprotnog smera.
Ako nailazite na auto koji se iz suprotnog smera sprema da skrene preko vaše trake, budite sigurni da Vas taj auto primeti. To je samo jedna stvar i ne rešava problem koji bi mogao da se pojavi. Obratite pažnju na to koliko je zakrenuo toèkove, položaj ruku na volanu i ono u šta taj vozaè gleda. (Ako obojica gledate u isto dupe, trudite se da vi prvi skinete pogled) Ako vidite pomeranje, budite spremni da koèite, ubrzavate, skreæete...

Pregled podloge.
Obratite pažnju na podlogu kojom vozite. Na mestima na koima su èesta zaustavljanja, na sredini trake uglavnom bude masno, slièna stvar je na mestima gde je put talasast. Na autobuskim stajalištima, kao po pravilu, kaplje neko ulje. Pored voznog dela ulice, na krivinama uvek ima prljavštine. Gledajte... Šta da Vam kažem.

Vozi u otvorenim prostorima.
Upotrebi velièinu motora i promuvaj se do nekog otvorenog prostora u gužvi. Izbegavaj vožnju “u bulji”. Trudi se da ne voziš stalnom brzinom, na taj naèin te vozaèi u koloni primeæuju kao strano telo, a ne kao deo cirkusa.

Levi palac neka samo roka.
Kada si u gužvi, slobodno se razbacuj migavcima. Malo desni, pa otkaži, malo levi. Na taj naèin æeš privuæi pažnju vozila oko sebe i imaæe u vidu tvoje postojanje. Pominjaæe ti majku, uglavnom u sebi, ali æe ti instiktivno praviti prostora. A kao ti njima ne pominješ familiju ispod kacige? Bolje da se psujete u vožnji, nego da se “poljubite”.

Lepo je biti tanak! (Nemoj da je neko ovo zloupotrebio)
Velika prednost vozila koja mogu da stanu jednu traku je to što onda imaju “dve” trake u jednoj, pa mogu da idu levo i desno. To nam daje moguænost da vidimo dalje od vozaèa automobila i pre uoèimo prepreke na putu.

Više naèina za izbegavanje.
Motor je lakši, upravljiviji od kola tako da uvek imamo više naèina za izbegavanje problematiènih situacija. Aj da kažemo da skoro uvek postoji naèin za izbegavanje. Izletanje na trotoar je sigurno bolja varijanta nego pod haubu jugiæa. (Ne raèunajuæi da je na trotoaru èeta ðaka, roðenih u istom danu...) Trudite se da u glavi imate rutu za izbegavanje sranja.. ona se menja u sekundi, ali važno je da postoji...

Koristi “štit”
Ma ovo ste sigurno radili. Dve trake koje skreæu u levo, ti se montiraš u levlju i èekaš skretanje, puštaš vozilo sa tvoje desne strane da te štiti. Analogno tome i skretanje u desno... Drugo, pošto ne ludujemo po gradu (bar ja ne ludujem) saèekajte trenutak pošto se otvori zeleno, skoro uvek postoji ludak koji vata debelo narandžasto na popreènoj ulici i ide vrlo brzo...

Eto to je nešto što sam, ne mogu da kažem preveo, ali ajd, preprièao sa nekih sajtova na internetu. Problemi koje imamo dok se vozimo su problemi koje imaju motoristi svuda u svetu. Svakako moramo da budemo svesni svojih mana da bi mogli da smanjimo broj sranja koja mogu da nam se dese. Ne pobeðuje onaj koji zna u èemu je dobar, veæ onaj koji je svestan gde je loš. Nikada ne dozvolite sebi da pomislite da ste savršeni uèesnik u saobraæaju, nepažljivi æe vrlo brzo da Vam dokažu da niste. Na žalost, to urade na veoma bolan naèin.
Nazad na vrh Ići dole
coffey

avatar

Broj poruka : 92
Points : 119
Datum upisa : 19.12.2010
Lokacija : Subotica

PočaljiNaslov: Re: Saveti i iskustva   Sub 01 Jan 2011, 18:51

HVala na ovom vrlo isrcpnom i korisnom tekstu !!
Nazad na vrh Ići dole
 
Saveti i iskustva
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Lazarov dnevnik
» SPEBO - Leskovac
» DHEA
» Prolaktin, uvecana hipofiza
» Dečiji zubar/ka

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
trikes and choppers :: - M O T O R I - A U T O M O B I L I - :: Saveti iskusnih-
Skoči na: